Ciasto piernikowe na kefirze

Przepis na piernik ekspresowy, czyli ciasto piernikowe na kefirze. Wilgotne, mięciutkie i pachnące świętami. Ciasto do zrobienia w niecałe 10 minut! Składniki są proste i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Jeśli szukacie przepisu na prosty i smaczny piernik na świąteczny stół, lub po prostu na spotkanie rodzinne czy do kawki, ciasto piernikowe na kefirze sprawdzi się idealnie.

CIASTO PIERNIKOWE NA KEFIRZE PRZEPIS

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • 0,5 szklanki oleju roslinnego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa czekoladowa

  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 30 g masła
  • 20 g kakao
  • 20 g cukru

Przygotowanie

  • Do miski przełożyć wszystkie składniki i wymieszać do połączenia za pomocą łyżki lub miksera.
  • Masę przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczony piernik pozostawić do ostygnięcia.

Polewa czekoladowa:

  • Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody.
  • Pozostałe składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
  • Tak przygotowaną polewą polać piernik.
Ciasto piernikowe na kefirze przepis
piernik na kefirze

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!