ciasto herbatnikowe bez pieczenia

Uwielbiam robić ciasta bez pieczenia, ponieważ pozwalają zaoszczędzić sporo czasu, do ich przygotowania nie trzeba używać piekarnika, a do tego są przepyszne – często lepsze nawet od tych pieczonych.

Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne ciasto herbatnikowe bez pieczenia, które oczarowało gości i członków rodziny. Ciasto bardzo delikatne w smaku, słodkie i co najważniejsze łatwe i szybkie w przygotowaniu! Jeśli szukacie pomysłu na słodką przekąskę do kawy, to ten deser sprawdzi się idealnie.

CIASTO HERBATNIKOWE BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g masy krówkowej
  • 4 czubate łyżki nutelli
  • 12 herbatników maślanych
  • 24 słone krakersy
  • 150 g orzechów włoskich

Przygotowanie

1. Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w misce i zmiksować do momentu powstania gęstego kremu. Masę podzielić na 2 części.

3. Do pierwszej części masy dodać nutellę oraz posiekane orzechy. Wymieszać i wyłożyć na herbatniki.

4. Na masie ułożyć warstwę krakersów, a na nich rozprowadzić masę krówkową. Przykryć kolejną warstwą krakersów.

5. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę śmietankową i wyrównać. Wierzch ciasta udekorować posypką czekoladową.

6. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

ciasto bez pieczenia
ciasto na herbatnikach

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!