Uwielbiam robić ciasta bez pieczenia, ponieważ pozwalają zaoszczędzić sporo czasu, do ich przygotowania nie trzeba używać piekarnika, a do tego są przepyszne – często lepsze nawet od tych pieczonych.
Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne ciasto herbatnikowe bez pieczenia, które oczarowało gości i członków rodziny. Ciasto bardzo delikatne w smaku, słodkie i co najważniejsze łatwe i szybkie w przygotowaniu! Jeśli szukacie pomysłu na słodką przekąskę do kawy, to ten deser sprawdzi się idealnie.
CIASTO HERBATNIKOWE BEZ PIECZENIA
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g masy krówkowej
- 4 czubate łyżki nutelli
- 12 herbatników maślanych
- 24 słone krakersy
- 150 g orzechów włoskich
Przygotowanie
1. Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w misce i zmiksować do momentu powstania gęstego kremu. Masę podzielić na 2 części.
3. Do pierwszej części masy dodać nutellę oraz posiekane orzechy. Wymieszać i wyłożyć na herbatniki.
4. Na masie ułożyć warstwę krakersów, a na nich rozprowadzić masę krówkową. Przykryć kolejną warstwą krakersów.
5. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę śmietankową i wyrównać. Wierzch ciasta udekorować posypką czekoladową.
6. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.