Ciasto mokka

Ciasto mokka to wyśmienity deser o smaku kawowo-kajmakowym. Jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. 

Jeśli potrzebujecie alternatywy dla tradycyjnej kawy w filiżance, ciasto mokka będzie idealnym wyborem. Przygotowane jest na puszystym biszkopcie, z dodatkiem delikatnej masy, słodkiego kajmaku oraz słonych krakersów. Całość smakuje wyśmienicie! Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis.

CIASTO MOKKA – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANKOWO – KAWOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru   

DODATKOWO

  • krakersy
  • 2/3 puszki masy kajmakowej 
  • 70 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijać.
  • Dodać po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera, ciągle ubijać. 
  • Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać bardzo delikatnie szpatułką.
  • Masę przełożyć do blachy 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez 20 minut w 180 stopniach.

MASA ŚMIETANKOWO-KAWOWA

  • Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.  
  • Śmietankę 30% ubić razem z cukrem pudrem.
  • Dodać do masy żelatynę, wymieszać. Masę podzielić na 2 równe części. 
  • Kawę rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłej wody.  Lekko przestudzić, przelać do jednej z dwóch części masy. Wymieszać i rozsmarować na biszkopcie, przykryć krakersami. 
  • Na krakersach rozsmarować masę kajmakową. 
  • Drugą część masy śmietanowej wyłożyć na kajmak.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce, wyłożyć na ciasto. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto mokka przepis
Ciasto mokka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!