Ciasto mokka to wyśmienity deser o smaku kawowo-kajmakowym. Jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.
Jeśli potrzebujecie alternatywy dla tradycyjnej kawy w filiżance, ciasto mokka będzie idealnym wyborem. Przygotowane jest na puszystym biszkopcie, z dodatkiem delikatnej masy, słodkiego kajmaku oraz słonych krakersów. Całość smakuje wyśmienicie! Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis.
CIASTO MOKKA – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANKOWO – KAWOWA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki cukru pudru
DODATKOWO
- krakersy
- 2/3 puszki masy kajmakowej
- 70 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijać.
- Dodać po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera, ciągle ubijać.
- Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać bardzo delikatnie szpatułką.
- Masę przełożyć do blachy 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 20 minut w 180 stopniach.
MASA ŚMIETANKOWO-KAWOWA
- Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
- Śmietankę 30% ubić razem z cukrem pudrem.
- Dodać do masy żelatynę, wymieszać. Masę podzielić na 2 równe części.
- Kawę rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłej wody. Lekko przestudzić, przelać do jednej z dwóch części masy. Wymieszać i rozsmarować na biszkopcie, przykryć krakersami.
- Na krakersach rozsmarować masę kajmakową.
- Drugą część masy śmietanowej wyłożyć na kajmak.
- Czekoladę zetrzeć na tarce, wyłożyć na ciasto. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.