Karpatka z groszkiem ptysiowym

Karpatka bez pieczenia? To możliwe! To ciasto przygotujesz w mgnieniu oka. Karpatka z groszkiem ptysiowym to przepis na pyszny i smaczny deser, który pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Karpatka z groszkiem ptysiowym to szybsza wersja tradycyjnej karpatki. Zamiast ciasta parzonego potrzebny jest gotowy groszek ptysiowy, który bez problemu kupisz w większości sklepów spożywczych. Ciasto idealnie sprawdzi się jako deser na niedzielę, do kawy, czy na wypadek gdy spodziewamy się gości i chcemy poczęstować ich czymś słodkim.

KARPATKA Z GROSZKIEM PTYSIOWYM PRZEPIS

Składniki

  • ok. 200 g groszku ptysiowego
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 80 g cukru
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. 600 ml zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy.

  2. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlej rozpuszczony budyń i energicznie mieszaj do uzyskania gęstej masy. Masę budyniową przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego przestygnięcia.

  3. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj budyń. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.

  4. Dno tortownicy o średnicy 20 cm, wyściel papierem do pieczenia i wyłóż połowę groszku ptysiowego. Następnie wyłóż krem budyniowy i całość przykryj pozostałym groszkiem ptysiowym.

  5. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Karpatka z groszkiem ptysiowym przepis
Karpatka bez pieczenia z groszkiem ptysiowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 67

Udostępnij!