Ciasto na jogurtach greckich to jeden z najłatwiejszych i najszybszych deserów. Do przygotowania tego smakowitego ciasta potrzeba nam zaledwie kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. A są to galaretki, u mnie truskawkowe i cytrynowe, jogurty greckie oraz herbatniki maślane.
Ciasto na jogurtach greckich jest bardzo lekkie, puszyste i delikatne. Dodatkowo mało kaloryczne, ponieważ w swoim składzie zawiera tylko galaretki, jogurt i herbatniki. Mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby będące na diecie i skosztować ciasta bez wyrzutów sumienia. Polecam przepis, bo ciasto jest pyszne!
PRZEPIS NA CIASTO NA JOGURTACH GRECKICH
Składniki
- 600 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 paczka herbatników maślanych
- 1000 ml gorącej wody
- cukier puder
Wykonanie
- Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
- W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnej, ale wciąż płynnej galaretki dodajemy 300 ml jogurtu naturalnego, całość dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki na 5-10 minut, by całość zaczęła tężeć. Tężejącą galaretkę przekładamy na herbatniki, całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- W międzyczasie przygotowujemy galaretkę cytrynową. Postępujemy z nią tak samo, jak w przypadku galaretki truskawkowej. Kiedy zacznie tężeć, przekładamy ją na stężałą galaretkę truskawkową. Na wierzchu układamy herbatniki. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.