Szybki sernik z wiaderka

Przepis na sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Składniki przygotujesz w niecałe 15 minut + pieczenie. Sernik jest bez spodu co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej delikatne.

Sernik z wiaderka to doskonały smakołyk na każdą okazję. Sprawdzi się na specjalne okazje takie jak urodziny czy święta, lub po prostu do popołudniowej kawki, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Sernik z tego przepisu jest aksamitny, delikatny i kremowy. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

SERNIK Z WIADERKA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 5 jajek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

2. W osobnej misce umieszczamy ser z wiaderka, żółtka, budynie i mleko skondensowane. Miksujemy do połączenia składników.

3. Do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką.

4. Powstałą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24×24).

5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut (grzanie góra-dół). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.

6. Po zakończeniu pieczenia zostawiamy ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

sernik z wiaderka
prosty sernik z wiaderka


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!