Ciasto truskawkowa pychotka

Truskawki to bardzo smaczne owoce, które warto wykorzystać do przygotowania wielu smakołyków. Obowiązkowe jest oczywiście ciasto z truskawkami, którego chyba nikt nie odmówi. Tym razem przygotowałam pyszne ciasto truskawkowa pychotka z dużą ilością truskawek i puszystą masą.

Ciasto truskawkowa pychotka jest bardzo łatwe w przygotowaniu i dodatkowo smakuje obłędnie! Do jego wykonania wystarczy upiec biszkopt oraz przygotować masę na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Dodatek to bita śmietana, który dekoruje wierch ciasta. Cudownego smaku nadają świeże truskawki, które cudownie komponują się z masą i puszystym biszkoptem.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto truskawkowa pychotka. Obowiązkowy wypiek w sezonie truskawkowym!

PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWA PYCHOTKA

Składniki

BISZKOPT

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu

MASA ŚMIETANOWA

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 ml serka mascarpone
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 2 bite śmietany „śnieżka”
  • 400 ml mleka
  • 1,5 – 2 kg truskawek

Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubijamy do momentu, aż piana będzie lśniąca i sztywna.
  • Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, całość delikatnie mieszamy.
  • Formę o wymiarach 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzamy przygotowane ciasto.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra dół. Pieczemy przez 30-40 min. do suchego patyczka.
  • Przygotowany biszkopt po upieczeniu wyciągamy z blachy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do przestygnięcia. Po przestygnięciu przekrawamy na pół.

MASA ŚMIETANOWA

  • Dobrze słodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru.
  • Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Całość ubijamy do uzyskania puszystej masy.

BITA ŚMIETANA

  • Dwie śnieżki ubijamy z mlekiem na puszystą pianę. Jeśli chcecie, aby bita śmietana była bardziej sztywna, można dodać 1-2 opakowania śmietan-fix.

Wykonanie

  • Na jedną część biszkopta wykładamy 1/2 masy śmietanowej. Na masie układamy wcześniej umyte i osuszone truskawki (połowę truskawek zostawiamy na wierzch ciasta). Na truskawkach rozprowadzamy pozostałą część masy.
  • Na masę wykładamy drugiego biszkopta, a na nim rozprowadzamy bitą śmietanę. Na śmietanie układamy truskawki.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!