Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Truskawki to ulubione owoce wielu osób – słodkie, soczyste i pachnące latem. Mają niską zawartość kalorii i są bogate w witaminy oraz minerały. Dziś mam dla was przepis na ciasto truskawkowe widelcem mieszane, które przygotujecie w kilka chwil. Składniki są łatwo dostępne i niedrogie, dzięki czemu może upiec je niemal każdy. To proste ciasto z truskawkami widelcem mieszane doskonale sprawdzi się na deser po obiedzie lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Jeśli nie macie truskawek, z powodzeniem możecie użyć innych owoców takich jak maliny, borówki czy wiśnie.

CIASTO TRUSKAWKOWE WIDELCEM MIESZANE PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 45 minut | Liczba porcji: 16

Składniki

Ciasto

  • 3 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 75 g mąki pszennej

Dodatkowo

  • ok. 400 g truskawek

Przygotowanie

  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej i jogurt naturalny. Całość mieszamy widelcem do połączenia.

  2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, cały czas mieszając widelcem.

  3. Przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia.

  4. Na ciasto wykładamy truskawki przekrojoną częścią do góry.

  5. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i posypujemy ciasto.

  6. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 min. do tzw. suchego patyczka.

  7. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto truskawkowe widelcem mieszane przepis
Przepis na ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 813

Udostępnij!