
Truskawki to ulubione owoce wielu osób – słodkie, soczyste i pachnące latem. Mają niską zawartość kalorii i są bogate w witaminy oraz minerały. Dziś mam dla was przepis na ciasto truskawkowe widelcem mieszane, które przygotujecie w kilka chwil. Składniki są łatwo dostępne i niedrogie, dzięki czemu może upiec je niemal każdy. To proste ciasto z truskawkami widelcem mieszane doskonale sprawdzi się na deser po obiedzie lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Jeśli nie macie truskawek, z powodzeniem możecie użyć innych owoców takich jak maliny, borówki czy wiśnie.
CIASTO TRUSKAWKOWE WIDELCEM MIESZANE PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 45 minut | Liczba porcji: 16
Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml oleju
- 200 g cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 75 g mąki pszennej
Dodatkowo
- ok. 400 g truskawek
Przygotowanie
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej i jogurt naturalny. Całość mieszamy widelcem do połączenia.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, cały czas mieszając widelcem.
- Przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto wykładamy truskawki przekrojoną częścią do góry.
- Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i posypujemy ciasto.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 min. do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

