Proste, smaczne i łatwe w wykonaniu ciasto biszkoptowe na oleju z dodatkiem truskawek. Idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy czy herbaty.
Do przygotowania ciasta wystarczą podstawowe składniki, które każdy znajdzie w swojej kuchni + owoce. Zamiast truskawek można użyć malin czy borówek. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i z pewnością posmakuje każdemu. Jeśli lubicie takie proste wypieki, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na ciasto z truskawkami.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
- ok. 500 g truskawek
Przygotowanie
- Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
- Następnie zmniejszyć obroty miksera i naprzemiennie wlewać olej oraz mleko. Miksować do połączenia składników.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesypać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać tylko do połączenia.
- Gotową masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×35 cm wyścieloną papierem do pieczenia.
- Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Przekroić na połówki.
- Truskawki wyłożyć na ciasto i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto odstawić do przestygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.