ciasto biała dama

Ciasto biała dama to prosty i smaczny deser, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie w przygotowaniu. Jeśli się sprężymy, możemy przygotować je nawet w 15 minut. Później musimy jedynie odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki i poczekać na stężenie masy. Jeśli poszukujecie prostego, a zarazem smacznego deseru, to zachęcam do wypróbowania przepisu na ciasto biała dama bez pieczenia.

PRZEPIS NA CIASTO BIAŁA DAMA

Składniki

na blaszkę 23×27

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 ml mleka
  • 200 g masła/margaryny
  • 3 jajka
  • 300 g herbatników maślanych
  • 3/4 szklanki cukru

Wykonanie

1. Masło rozpuścić w rondelku z dodatkiem cukru. Następnie do lekko ciepłego masła dodać ser oraz jajka. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

2. Budynie śmietankowe rozpuścić w 200 ml mleka, dodać do masy. Całość gotować na małej mocy palnika ciągle mieszając do uzyskania gęstej masy.

3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej warstwę herbatników.

4. Na herbatniki wyłożyć 1/2 masy, a na masę kolejną warstwę herbatników.

5. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę, a na nią ostatnią warstwę herbatników.

6. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

ciasto biała dama przepis
ciasto bez pieczenia biała dama

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij!