Ciasto z bananami bez pieczenia to szybki i smaczny deser, idealny na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się na spotkanie w gronie rodziny czy znajomych, lub gdy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego do kawki.
Przepis na ciasto z bananami jest bardzo prosty i mało wymagający, dlatego polecam wypróbować go również wszystkim początkującym. Składniki na ciasto są łatwo dostępne i tanie, a efekt gwarantowany. Dodatkowo ciasto nie wymaga nawet użycia piekarnika! Polecam przygotować to proste i pyszne ciasto bananowe gdy zalegają Ci w kuchni bardzo dojrzałe banany.
PRZEPIS NA CIASTO Z BANANAMI
Składniki
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 bananów
- 2 galaretki cytrynowe
- 120 g herbatników
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
1. Cytrynowe galaretki rozpuścić w 800 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
2. Formę (24×24) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników.
3. Banany obrać i przekroić na pół, wzdłuż dłuższego boku. Następnie przecięte banany ułożyć na herbatnikach jeden obok drugiego.
4. Na banany wylać galaretkę. Całość wstawić do lodówki żeby galaretka całkowicie stężała.
5. Żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
6. Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Cały czas ubijając stopniowo dodawać serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlać żelatynę.
7. Gotową masę przełożyć na galaretkę. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
8. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.