Muszle z mięsem mielonym to propozycja na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i pożywne.

Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym mogą posłużyć także jako ciepła przekąska podczas rodzinnych spotkań. Są bardzo smaczne, sycące i pięknie prezentują się na stole.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne muszle makaronowe z mielonym mięsem. Idealny obiad, przekąska, którą można przygotować w bardzo szybki i łatwy sposób.

PRZEPIS NA MUSZLE Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki

Farsz:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 1/2 szklanka wody
  • oregano
  • tymianek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 12-15 sztuk muszli makaronowych
  • 50 g parmezanu

Przygotowanie

1. Muszle makaronowe ugotować l’dente w osolonej wodzie ok. 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.

2. Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać mięso przyprawić przyprawami i smażyć do zarumienienia.

3. Pomidory z puszki zblendować, wymieszać z wodą, cukrem, oregano i tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

4. Przygotowanym mięsem mielonym nadziewać muszle makaronowe i poukładać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym.

5. Sosem pomidorowym zalać naczynie z muszlami.

6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec przez około 20 minut.

7. Pod koniec pieczenia muszle posypać startym parmezanem.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!