Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami jest niesamowicie wilgotne, puszyste i pyszne. Przepis na ciasto jest niesamowicie prosty a składniki ogólnodostępne.

To pyszne ciasto czekoladowe ze śliwkami nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest naprawdę smaczne. Idealnie sprawdzi się na niedzielę do kawy czy po prostu, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. 

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 10 śliwek
  • szczypta soli

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • posypka czekoladowa do dekoracji

Wykonanie

  • Jajka (temperatura pokojowa) wbić do miski, dodać cukier oraz cukier wanilinowi i razem miksować na jasną, puszystą masę. 
  • Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. 
  • Ciągle miksując na przemian do masy jajecznej wlewać olej oraz wsypywać mąkę. Miksować do połączenia składników. 
  • Śliwki pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta i delikatnie przemieszać. 
  • Ciasto przełożyć do keksówki 11×30, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut, do suchego patyczka. 
  • Polewa: śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wyłożyć na przestygnięte ciasto i udekorować posypką czekoladową. 
Ciasto czekoladowe ze śliwkami przepis
Przepis ciasto czekoladowe ze śliwkami
Ciasto czekoladowe ze śliwkami przepis
Udostępnij!