
Ciasto czekoladowe ze śliwkami jest niesamowicie wilgotne, puszyste i pyszne. Przepis na ciasto jest niesamowicie prosty a składniki ogólnodostępne.
To pyszne ciasto czekoladowe ze śliwkami nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest naprawdę smaczne. Idealnie sprawdzi się na niedzielę do kawy czy po prostu, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 1 szklanka oleju
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 10 śliwek
- szczypta soli
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki
- posypka czekoladowa do dekoracji
Wykonanie
- Jajka (temperatura pokojowa) wbić do miski, dodać cukier oraz cukier wanilinowi i razem miksować na jasną, puszystą masę.
- Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli.
- Ciągle miksując na przemian do masy jajecznej wlewać olej oraz wsypywać mąkę. Miksować do połączenia składników.
- Śliwki pozbawić pestek i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ciasta i delikatnie przemieszać.
- Ciasto przełożyć do keksówki 11×30, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut, do suchego patyczka.
- Polewa: śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wyłożyć na przestygnięte ciasto i udekorować posypką czekoladową.


