Ciasto z bułek kajzerek to wyśmienity deser, który wręcz rozpływa się w ustach. Kajzerki w tym wypieku są wykorzystane do przygotowania puszystej masy z dodatkiem wiórek kokosowych. Całość smakuje obłędnie i wygląda cudownie.
W smaku ciasto z kajzerek jest bardzo delikatne i o umiarkowanej słodyczy. Słodki smak przełamuje dżem z czarnej porzeczki, który nadaje całości lekko kwaskowatej nuty.
Ciasto z bułek kajzerek to prawdziwa rozkosz na języku. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
CIASTO Z BUŁEK KAJZEREK PRZEPIS
Składniki
Biszkopt:
- 100 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 5 jajek (rozmiar M)
- 150 g cukru
- szczypta soli
Masa:
- 2 bułki kajzerki
- 750 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru
Poncz do nasączenia biszkopta:
- 150 ml ciepłej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżka cukru pudru
Posypka kokosowa:
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie
1. Biszkopt
Biała oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce nie przerywając ubijania. Następnie dalej miksując dodać żółtka (pojedynczo). Na koniec dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszać używając drewnianej łyżki.
Ciasto przełożyć do blaszki (24×24) wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopt podzielić na dwie części.
2. Masa
Bułki kajzerki porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Zalać 500 ml mleka i dodać wiórki kokosowe. Całość zmiksować przy użyciu blendera na papkę.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Następnie dodać do niego masę kokosowo-bułkową i całość gotować na małym ogniu przez kilka minut aż masa zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia.
Miękkie masło zmiksować na puch. Następnie partiami łyżka po łyżce dodawać masę kokosowo-bułkową. Zmiksować do połączenia.
3. Poncz
Do ciepłej wody dodać sok z cytryny, cukier puder i wymieszać do połączenia składników.
4. Posypka
Masło rozpuścić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Wymieszać i całość smażyć na niewielkim ogniu. Odstawić do przestudzenia.
SKŁADANIE CIASTA
Blat biszkopta nasączyć ponczem, a następnie posmarować dżemem porzeczkowym.
Na dżem wyłożyć 2/3 masy kokosowo-bułkowej i przykryć drugim blatem ciasta, który następnie również należy nasączyć ponczem.
Wyłożyć pozostałą część masy. Całość oprószyć posypką kokosową.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.