Ciasto z kremem chałwowym bez pieczenia

Szukacie pomysłu na proste, ale smaczne i efektowne ciasto bez pieczenia? Nasze ciasto z kremem chałwowym z pewnością spełni wasze oczekiwania.

Ciasto z kremem chałwowym bez pieczenia to propozycja na wyśmienity deser, który doskonale sprawdzi się na różne okazje. Ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale i obłędnie smakuje. Kruche herbatniki w połączeniu z pysznym kremem chałowywm tworzą niezwykłą kompozycję smakową, która posmakuje każdemu. Dodatkowo ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu, więc spodoba się szczególnie tym, którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni.

CIASTO Z KREMEM CHAŁWOWYM PRZEPIS

Składniki

  • 100 g chałwy
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g masy krówkowej
  • 60 herbatników maślanych
  • 1 śmietan-fix
  • 2 garści płatków migdałowych

Przygotowanie

1. Śmietankę i mascarpone ubić na puszystą masę. Następnie dodać masę krówkową i śmietan-fix. Wymieszać szpatułką do połączenia. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i ponownie wymieszać.

2. Formę o wymiarach 20×20 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki warstwa masy i całość przykryć kolejną warstwą herbatników. Przekładać do wyczerpania składników.

3. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni i posypać wierzch ciasta.

4. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Ciasto z kremem chałwowym przepis
Ciasto bez pieczenia z kremem chałwowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!