
Dziś mam dla was najprostsze i najszybsze ciasto z czereśniami, jakie można upiec. Wilgotne, puszyste i obłędne w smaku. To bardzo prosty przepis, który zawsze się udaje i który zachwyci każdego, kto spróbuje choćby jednego kawałka.
Sezon na czereśnie nie jest zbyt długi, więc warto go wykorzystać w pełni. Te słodko-kwaśne owoce można dodawać do ciast jogurtowych, biszkoptowych, ucieranych, drożdżowych i kruchych. Świetnie sprawdzą się także w deserach czy koktajlach. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na ciasto z czereśniami, które przygotujecie w mgnieniu oka nawet bez użycia miksera!
Polecamy również: przepis na ciasto z wiśniami widelcem mieszane.
CIASTO Z CZEREŚNIAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: 16
Składniki
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 180 g cukru
- 400 g jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 300 g czereśni
Kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 75 g mąki pszennej
Przygotowanie
- Jogurt oraz jajka powinny mieć temp. pokojową.
- Czereśnie myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy jogurt, cukier i olej. Mieszamy do połączenia składników.
- Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy porcjami do masy jajecznej. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Gotowe ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy wiśnie.
- Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Posypujemy ciasto.
- Ciasto pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

