Ciasto z czereśniami

Dziś mam dla was najprostsze i najszybsze ciasto z czereśniami, jakie można upiec. Wilgotne, puszyste i obłędne w smaku. To bardzo prosty przepis, który zawsze się udaje i który zachwyci każdego, kto spróbuje choćby jednego kawałka.

Sezon na czereśnie nie jest zbyt długi, więc warto go wykorzystać w pełni. Te słodko-kwaśne owoce można dodawać do ciast jogurtowych, biszkoptowych, ucieranych, drożdżowych i kruchych. Świetnie sprawdzą się także w deserach czy koktajlach. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na ciasto z czereśniami, które przygotujecie w mgnieniu oka nawet bez użycia miksera!

Polecamy również: przepis na ciasto z wiśniami widelcem mieszane.

CIASTO Z CZEREŚNIAMI PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: 16

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300 g czereśni

Kruszonka

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 75 g mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Jogurt oraz jajka powinny mieć temp. pokojową.

  2. Czereśnie myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.

  3. Jajka wbijamy do miski, dodajemy jogurt, cukier i olej. Mieszamy do połączenia składników.

  4. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy porcjami do masy jajecznej. Całość mieszamy do połączenia składników.

  5. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy wiśnie.

  6. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Posypujemy ciasto.

  7. Ciasto pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

  8. Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z czereśniami przepis
Przepis na ciasto z czereśniami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 877

Udostępnij!