Ciasto z kawą cappuccino to pyszny deser na zimno bez pieczenia. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo proste w przygotowaniu, a składniki bez problemu dostaniecie w każdym sklepie.
Cappuccino jest ciastem idealnym na każdą okazję. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, a w smaku jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Jeśli uwielbiasz kawę, to jest to coś dla Ciebie.
CIASTO Z KAWĄ CAPPUCCINO – PRZEPIS
Składniki
- 60 g kawy cappuccino czekoladowego
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 galaretka przezroczysta + 250 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka żelatyny + 40 ml gorącej wody
- 50 g gorzkiej czekolady
- 12 herbatników kakaowych
Przygotowanie
1. Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Powstałą pianę podzielić na dwie części.
3. Do pierwszej części masy wlać przestygniętą galaretkę i wymieszać.
4. Formę 20×20 wyścieloną papierem do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
5. Na herbatnikach rozprowadzić masę śmietanową. Wstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.
6. Żelatynę rozpuścić w 40 ml gorącej wody.
7. Do drugiej części masy dodać 60 g kawy cappuccino i wlać przestygniętą żelatynę. Wymieszać do połączenia i wyłożyć na ciasto.
8. Wierzch ciasta posypać startą na tarce gorzką czekoladą.
9. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.