Kostki kokosowe w czekoladzie

Kostki kokosowe w czekoladzie to bardzo smaczna przekąska, której ciężko się oprzeć! Wiele osób pamięta je z czasów dzieciństwa, pod nazwą lamingtony lub kudłacze. Na pewno w starych przepisach babć znajdziecie ten przepis.

Te przepyszne kostki kokosowe w czekoladzie to świetna przekąska na każdą okazję. Idealnie sprawdzą się na święta, rodzinne spotkania, czy do filiżanki ulubionej kawy. Zapraszam na przepis!

KOKOSOWE KOSTKI W CZEKOLADZIE – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao

Dodatkowo

  • 250 g wiórków kokosowych

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, a po nich cienką stróżką wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni przez 40 minut, grzanie góra-dół.
  • Przestygnięty biszkopt kroimy w kostki.
  • Polewa: Do rondelka przekładamy masło, cukier, mleko i kakao. Całość podgrzewamy, mieszając do połączenia składników.
  • Kostki biszkoptowe moczymy w ciepłej polewie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Kostki kokosowe w czekoladzie przepis
Lamingtony w czekoladzie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!