Kostki kokosowe w czekoladzie to bardzo smaczna przekąska, której ciężko się oprzeć! Wiele osób pamięta je z czasów dzieciństwa, pod nazwą lamingtony lub kudłacze. Na pewno w starych przepisach babć znajdziecie ten przepis.
Te przepyszne kostki kokosowe w czekoladzie to świetna przekąska na każdą okazję. Idealnie sprawdzą się na święta, rodzinne spotkania, czy do filiżanki ulubionej kawy. Zapraszam na przepis!
KOKOSOWE KOSTKI W CZEKOLADZIE – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa
- 250 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
Dodatkowo
- 250 g wiórków kokosowych
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, a po nich cienką stróżką wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni przez 40 minut, grzanie góra-dół.
- Przestygnięty biszkopt kroimy w kostki.
- Polewa: Do rondelka przekładamy masło, cukier, mleko i kakao. Całość podgrzewamy, mieszając do połączenia składników.
- Kostki biszkoptowe moczymy w ciepłej polewie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.