ciasto z kawą cappuccino

Ciasto z kawą cappuccino to pyszny deser na zimno bez pieczenia. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo proste w przygotowaniu, a składniki bez problemu dostaniecie w każdym sklepie.

Cappuccino jest ciastem idealnym na każdą okazję. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, a w smaku jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Jeśli uwielbiasz kawę, to jest to coś dla Ciebie.

CIASTO Z KAWĄ CAPPUCCINO – PRZEPIS

Składniki

  • 60 g kawy cappuccino czekoladowego
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka przezroczysta + 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny + 40 ml gorącej wody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 12 herbatników kakaowych

Przygotowanie

1. Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Powstałą pianę podzielić na dwie części.

3. Do pierwszej części masy wlać przestygniętą galaretkę i wymieszać.

4. Formę 20×20 wyścieloną papierem do pieczenia wyłożyć herbatnikami.

5. Na herbatnikach rozprowadzić masę śmietanową. Wstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia.

6. Żelatynę rozpuścić w 40 ml gorącej wody.

7. Do drugiej części masy dodać 60 g kawy cappuccino i wlać przestygniętą żelatynę. Wymieszać do połączenia i wyłożyć na ciasto.

8. Wierzch ciasta posypać startą na tarce gorzką czekoladą.

9. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

ciasto z kawą cappuccino przepis
ciasto bez pieczenia z cappuccino


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!