Ciasto LION white

Uwielbiam przekształcać znane batoniki w pyszne desery i tak oto powstało ciasto Lion white! To ciasto to fajna propozycja na imprezy, urodziny czy święta. Pięknie wygląda na stole i jeszcze lepiej smakuje.

Przepis na ciasto Lion white jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Nawet osoba rozpoczynająca swą przygodę z wypiekami będzie w stanie przygotować to pyszne ciacho. W smaku ciasto jest delikatne, słodkie i warte wypróbowania. Polecam!

CIASTO LION WHITE PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • szczypta soli

MASA KRÓWKOWA

  • 1 puszka masy krówkowej (558 g)
  • 100 g słonych orzeszków ziemnych
  • 80 g ryżu preparowanego

KREM ŚMIETANKOWY

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

DODATKOWO

  • 1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Gdy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim.
  • Na koniec dodać przesianą mąkę i całość wymieszać do połączenia przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.
  • Masę krówkową wymieszać z ryżem preparowanym i posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wyłożyć na 1 część biszkopta.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misce i ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i krótko wymieszać tylko do połączenia.
  • Połowę kremu śmietankowego wyłożyć na masę krówkową i przykryć drugim blatem ciasta.
  • Na biszkopt wyłożyć pozostałą część kremu. Wierzch ciasta posypać startą na tarce białą czekoladą.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
ciasto lion
ciasto z białą czekoladą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.5 / 5. Oddanych głosów: 14

Udostępnij!