Szukacie pomysłu na lekkie i smaczne ciasto, które nie wymaga wiele wysiłku, ani skomplikowanych składników? Ciasto z masą serową sprawdzi się idealnie!
Puszysty biszkopt, lekki krem na bazie serków homogenizowanych, polewa czekoladowa i płatki migdałów to połączenie, które zachwyci każdego. Poza tym ciasto pięknie prezentuje się na stole i jest bardzo łatwe w wykonaniu. Ciasto na biszkopcie z masą serową doskonale sprawdzi się na specjalne okazje, jak i bez okazji do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty.
CIASTO Z MASĄ SEROWĄ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 większe jajka
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 serki homogenizowane np. Danio (3×130 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny + 120 ml wody
Dodatkowo
- 100 g czekolady mlecznej
- 70 ml śmietanki kremówki
- 1/2 szklanka płatków migdałów
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka.
- Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
- Ciasto przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt podziel na dwa blaty.
Masa: - Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut. Następnie podgrzej ją w mikrofalówce lub na kuchence.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj serki Danio. Pod koniec cienką strużką wlej żelatynę i wymieszaj.
- Gotową masę wyłóż na jeden blat biszkopta i przykryj drugim.
Polewa: - Śmietankę kremówkę połącz z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewą polej ciasto. Wierzch posyp podprażonymi płatkami migdałów.