Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja do upieczenia w lato i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto przepyszne i ładnie prezentuje się na stole.

Ciasto z borówkami doskonale sprawdzi się na różne okazje takie, jak przyjęcia rodzinne, urodziny czy święta. Ciasto składa się z 4 warstw: biszkoptu, masy truskawkowej, kremu śmietankowego i galaretki z borówkami. Wszystko idealnie się ze sobą komponuje i obłędnie smakuje. Polecam!

CIASTO Z BORÓWKAMI PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Masa I

  • 400 g jogurtu truskawkowego
  • 450 g serka homogenizowanego truskawkowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 60 ml wody

Masa II

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 450 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 60 ml wody

Warstwa z galaretką

  • 2 galaretki porzeczkowe
  • 700 ml wody
  • 300 g borówek

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie stopniowo dodawać cukier. Kolejno dodawać żółtka, jedno po drugim. Na koniec dodać przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
  • Masę przełożyć na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

Masa I

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Do miski przełożyć serki homogenizowane i jogurt truskawkowy. Zmiksować do połączenia. Pod koniec wlać przestudzoną żelatynę.
  • Masę wyłożyć na przestygnięty biszkopt i całość wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Masa II

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawać serek homogenizowany waniliowy.
  • Na koniec wlać przestudzoną żelatynę.
  • Masę przełożyć na ciasto i całość ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę do lekkiego stężenia.

Warstwa z galaretką

  • Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
  • Na wierzchu ciasta ułożyć borówki i zalać tężejącą galaretką.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Ciasto z borówkami przepis
ciasto z borówkami i galaretką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.3 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij!