Ten aksamitny i delikatny deserek z dodatkiem soczystych borówek zachwyci każdego. Doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia lub deser po obiedzie. Deser z borówkami jest nie tylko przepyszny, ale również naprawdę niewymagający – przygotuje go nawet osoba, która w kuchni ma przysłowiowe dwie lewe ręce.
Jak zrobić szybki, prosty i efektowny deser z borówek? Podajemy sprawdzony przepis, z którego zrobisz aż cztery pyszne porcje!
PRZEPIS NA DESER Z BORÓWKAMI
Składniki (na 4 porcje)
- 250 g borówek
- 2 banany
- 2 wafelki kokosowe (np. pryncypałki)
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka borówkowa
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- garść migdałów
Przygotowanie
1. Galaretkę borówkową rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy galaretka będzie już przestudzona, należy przelać ją do 4 szklanek o pojemności 500 ml. Następnie do każdej szklanki wrzucić porcję borówek.
2. Każdą szklankę włożyć do miseczki opierając ściankę szklanki o krawędź miski tak, by galaretka z owocami zastygła pod kątem. Odstawić do lodówki do stężenia.
3. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
4. Szklanki z zastygniętą galaretką borówkową przełożyć na drugi bok, ustawiając je tak samo oparte o miskę jak poprzednio. Wlać galaretkę cytrynową i dodać do niej pokrojonego w plastry banany. Odstawić do lodówki do stężenia.
5. Wafelki kokosowe pokroić w kosteczkę. Wsypać do szklanek z galaretkami.
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przełożyć ją do szklanek.
7. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni i odstawić do przestygnięcia. Posypać nimi wierzch deserków.
8. Przygotowane deserki ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.