Deser z borówkami

Ten aksamitny i delikatny deserek z dodatkiem soczystych borówek zachwyci każdego. Doskonale sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia lub deser po obiedzie. Deser z borówkami jest nie tylko przepyszny, ale również naprawdę niewymagający – przygotuje go nawet osoba, która w kuchni ma przysłowiowe dwie lewe ręce.

Jak zrobić szybki, prosty i efektowny deser z borówek? Podajemy sprawdzony przepis, z którego zrobisz aż cztery pyszne porcje!

PRZEPIS NA DESER Z BORÓWKAMI

Składniki (na 4 porcje)

  • 250 g borówek
  • 2 banany
  • 2 wafelki kokosowe (np. pryncypałki)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka borówkowa
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść migdałów

Przygotowanie

1. Galaretkę borówkową rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy galaretka będzie już przestudzona, należy przelać ją do 4 szklanek o pojemności 500 ml. Następnie do każdej szklanki wrzucić porcję borówek.

2. Każdą szklankę włożyć do miseczki opierając ściankę szklanki o krawędź miski tak, by galaretka z owocami zastygła pod kątem. Odstawić do lodówki do stężenia.

3. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.

4. Szklanki z zastygniętą galaretką borówkową przełożyć na drugi bok, ustawiając je tak samo oparte o miskę jak poprzednio. Wlać galaretkę cytrynową i dodać do niej pokrojonego w plastry banany. Odstawić do lodówki do stężenia.

5. Wafelki kokosowe pokroić w kosteczkę. Wsypać do szklanek z galaretkami.

6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przełożyć ją do szklanek.

7. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni i odstawić do przestygnięcia. Posypać nimi wierzch deserków.

8. Przygotowane deserki ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!