Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na domowe rogaliki drożdżowe to jesteś we właściwym miejscu! Rogale z tego przepisu wychodzą mięciutkie, puchate i puszyste. Piekę je bardzo często, bo uwielbia je cała moja rodzina i znajomi.
Rogaliki drożdżowe to klasyczna słodka przekąska, która doskonale sprawdza się przy różnych okazjach, jak i bez okazji. Są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Dodatkowo można nadziać je różnymi nadzieniami np. dżemem, marmoladą, budyniem, twarogiem, czy nawet kremem czekoladowym. W każdej wersji będą smakować obłędnie! Zobacz jak zrobić najlepsze domowe rogaliki drożdżowe.
DOMOWE ROGALIKI DROŻDŻOWE – PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 200 g masła
- pół kostki świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
- ulubiony dżem lub marmolada
Przygotowanie
1. Drożdże pokruszyć i umieścić w naczyniu. Następnie wlać mleko i dodać cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Masło posiekać nożem i połączyć z mąką. Następnie dodać jajka i wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić do momentu aż ciasto będzie gładkie.
3. Z przygotowanego ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinkę.
4. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, a następnie rozwałkować je na blacie podsypanym mąką na kształt okręgu i wyciąć trójkąty.
5. Na każdym kawałku ciasta nałożyć odrobinę nadzienia i zwinąć w rogala, zaczynając od strony nadzienia.
6. Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około 20 minut (opcja pieczenia góra/dół).