Francuskie zapiekanki z mięsem mielonym

Ciasto francuskie to świetny wynalazek, który można wykorzystać do przygotowania wielu smacznych dań i przekąsek. Do takich smakołyków należą między innymi pyszne zapiekanki na cieście francuskim z dodatkiem mięsa mielonego, pieczarek i kukurydzy.

Francuskie zapiekanki z mięsem mielonym to idealny pomysł na smaczną przekąskę na różnego rodzaju domowe imprezy, czy spotkania w gronie znajomych. Przepis na zapiekanki z ciasta francuskiego jest banalnie prosty, a same zapiekanki można przygotować w kilkanaście minut. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA FRANCUSKIE ZAPIEKANKI Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa
  • 1 ciasto francuskie
  • 4-5 pieczarek
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 200 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • pęczek szczypiorku
  • ketchup

Wykonanie

  • Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Dusimy na odrobinie oliwy. Pod koniec dodajemy do mięsa odrobinę ketchupu.
  • Pieczarki kroimy w kosteczkę i dusimy na odrobinie masła.
  • Ciasto francuskie dzielimy na małe kwadraty, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na każdym kawałku układamy porcję mięsa, pieczarki, kukurydzę. Na koniec posypujemy żółtym serem.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 15 minut.
  • Podajemy z ketchupem i świeżym szczypiorkiem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!