Francuskie zapiekanki z mięsem mielonym
Ciasto francuskie to świetny wynalazek, który można wykorzystać do przygotowania wielu smacznych dań i przekąsek. Do takich smakołyków należą między innymi pyszne zapiekanki na cieście francuskim z dodatkiem mięsa mielonego, pieczarek i kukurydzy.
Francuskie zapiekanki z mięsem mielonym to idealny pomysł na smaczną przekąskę na różnego rodzaju domowe imprezy, czy spotkania w gronie znajomych. Przepis na zapiekanki z ciasta francuskiego jest banalnie prosty, a same zapiekanki można przygotować w kilkanaście minut. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA FRANCUSKIE ZAPIEKANKI Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki
- 300 g mielonego mięsa
- 1 ciasto francuskie
- 4-5 pieczarek
- 1/3 puszki kukurydzy
- 200 g żółtego sera
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- pęczek szczypiorku
- ketchup
Wykonanie
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Dusimy na odrobinie oliwy. Pod koniec dodajemy do mięsa odrobinę ketchupu.
- Pieczarki kroimy w kosteczkę i dusimy na odrobinie masła.
- Ciasto francuskie dzielimy na małe kwadraty, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdym kawałku układamy porcję mięsa, pieczarki, kukurydzę. Na koniec posypujemy żółtym serem.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 15 minut.
- Podajemy z ketchupem i świeżym szczypiorkiem.