Dorsz zapiekany z cytryną to prosty i smaczny pomysł na obiad, który posmakuje nawet najmłodszym domownikom. Ponadto danie jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe, pożywne i pyszne.
Ryby są bogate w białko, zawierają dużo zdrowych tłuszczów, a także mikroelementy i witaminy, które są kluczowe dla naszego organizmu. Dlatego warto sięgać po rybę przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Zapraszam na przepis na dorsza zapiekanego z cytryną, który idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, lub kolację.
PRZEPIS NA DORSZA ZAPIEKANEGO Z CYTRYNĄ
Składniki
- 2 duże filety z dorsza bez skóry
- 1 duża cytryna
- 2 łyżki oliwy
- rozmaryn
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
1. Rybę posypać solą oraz pieprzem z obu stron. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
2. Cytrynę dokładnie umyć i pokroić w plastry. Ułożyć na rybie. Całość skropić oliwą i posypać rozmarynem.
3. Dorsza wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut bez przykrycia.
4. Rybę podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.