Galaretkowiec to lekki, smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu deser idealny na upalne dni. Przepis jest niezwykle prosty, a do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników!
Ciasto galaretkowiec doskonale sprawdzi się na różne okazje i gwarantuję, że szybko zniknie ze stołu. Składniki jakie będą potrzebne do przygotowania tego smakołyku to śmietanka kremówka, galaretki i woda. Tak niewiele trzeba aby przygotować ten zjawiskowy deser, który zachwyci każde podniebienie.
GALARETKOWIEC PRZEPIS
Składniki
- 1 galaretka krystaliczna
- 3 galaretki różnych kolorach i smakach
- 1 l gorącej wody
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
1. Galaretki kolorowe rozpuścić w gorącej wodzie (każdą oddzielnie w 250 ml wody). Odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
2. Galaretkę krystaliczną również rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia (galaretka ma być wystudzona, nie tężejąca).
3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewać płynną, przestudzoną galaretkę krystaliczną.
4. Z lodówki wyciągnąć kolorowe galaretki i pokroić je w kostki. Przełożyć do masy śmietanowej i całość przemieszać delikatnie łyżką.
5. Tak przygotowaną masę przelać do keksówki wyłożoną folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.