Ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami

Dziś mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto, które łączy w sobie smak czekolady, malin i śmietanki. Ciasto pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak również do popołudniowej kawy. Przepis na ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że ciasto wyjdzie idealne.

CIASTO CZEKOLADOWO-ŚMIETANKOWE Z MALINAMI

Składniki

Biszkopt

  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 30 g kakao
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Masa czekoladowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Masa śmietankowa

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 50 g czekolady białej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • ok. 200 g malin

Przygotowanie

Masa czekoladowa

  • W rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę. Następnie dodajemy czekoladę gorzką i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Biszkopt

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na koniec żółtka, jedno po drugim.
  • Mąkę mieszamy z kakao i przesypujemy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką do połączenia.
  • Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Krem wykładamy na przestygnięty biszkopt.
  • Na kremie układamy maliny.

Masa śmietankowa

  • Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Masę wykładamy na maliny.
  • Czekoladę białą oraz mleczną ścieramy na tarce i posypujemy nimi wierzch ciasta.
  • Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia i schłodzenia.
Ciasto czekoladowe z malinami
przepis na ciasto czekoladowe z malinami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!