Galaretkowiec

Galaretkowiec to lekki, smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu deser idealny na upalne dni. Przepis jest niezwykle prosty, a do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników!

Ciasto galaretkowiec doskonale sprawdzi się na różne okazje i gwarantuję, że szybko zniknie ze stołu. Składniki jakie będą potrzebne do przygotowania tego smakołyku to śmietanka kremówka, galaretki i woda. Tak niewiele trzeba aby przygotować ten zjawiskowy deser, który zachwyci każde podniebienie.

GALARETKOWIEC PRZEPIS

Składniki

  • 1 galaretka krystaliczna
  • 3 galaretki różnych kolorach i smakach
  • 1 l gorącej wody
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

1. Galaretki kolorowe rozpuścić w gorącej wodzie (każdą oddzielnie w 250 ml wody). Odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

2. Galaretkę krystaliczną również rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia (galaretka ma być wystudzona, nie tężejąca).

3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewać płynną, przestudzoną galaretkę krystaliczną.

4. Z lodówki wyciągnąć kolorowe galaretki i pokroić je w kostki. Przełożyć do masy śmietanowej i całość przemieszać delikatnie łyżką.

5. Tak przygotowaną masę przelać do keksówki wyłożoną folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

ciasto galaretkowiec
ciasto z galaretkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 15

Udostępnij!