Gofry sernikowe

Idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, takie są właśnie gofry sernikowe, które przygotujesz w kilka chwil. Doskonale sprawdzą się na leniwe weekendowe śniadanie, jak i przekąskę do pracy lub szkoły.

Przepis na gofry sernikowe jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki, wymieszać i usmażyć w gofrownicy. Dodatek twarogu sprawia, że gofry są wilgotne, bardzo delikatne i o wiele bardziej sycące niż tradycyjne gofry. Polecam wypróbować.

GOFRY SERNIKOWE PRZEPIS

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g sera twarogowego z wiaderka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ser twarogowy z wiaderka przełóż do miski, dodaj przesianą mąkę, żółtka, cukry, olej i mleko. Całość zmiksuj do połączenia składników.

  2. W osobnym naczyniu ubij białka na puch ze szczyptą soli. Pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.

  3. Porcję przygotowanego ciasta wyłóż na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smaż przez około 7 minut na rumiano. Dokładny czas smażenia zależy od mocy gofrownicy.

  4. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry sernikowe przepis
Przepis na gofry sernikowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 40

Udostępnij!