Idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, takie są właśnie gofry sernikowe, które przygotujesz w kilka chwil. Doskonale sprawdzą się na leniwe weekendowe śniadanie, jak i przekąskę do pracy lub szkoły.
Przepis na gofry sernikowe jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki, wymieszać i usmażyć w gofrownicy. Dodatek twarogu sprawia, że gofry są wilgotne, bardzo delikatne i o wiele bardziej sycące niż tradycyjne gofry. Polecam wypróbować.
GOFRY SERNIKOWE PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 150 g sera twarogowego z wiaderka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
- Ser twarogowy z wiaderka przełóż do miski, dodaj przesianą mąkę, żółtka, cukry, olej i mleko. Całość zmiksuj do połączenia składników.
- W osobnym naczyniu ubij białka na puch ze szczyptą soli. Pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
- Porcję przygotowanego ciasta wyłóż na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smaż przez około 7 minut na rumiano. Dokładny czas smażenia zależy od mocy gofrownicy.
- Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.