Zabrakło w domu pieczywa i nie chce Ci się iść po nie do sklepu? A może lubisz piec własne bułeczki i szukasz ciekawego przepisu, który chętnie wypróbujesz? Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne bułeczki bez drożdży!
Domowe bułki bez drożdży to niesamowity wypiek, który podbije Twoje serce. Są mięciutkie i delikatne w smaku. Dodatkowo upieczemy je bez użycia drożdży, dzięki czemu nie musisz czekać aż ciasto wyrośnie.
BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY PRZEPIS
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 350 g jogurtu naturalnego gęstego (temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- jajko do posmarowania
- sezam
Przygotowanie
- Do miski przełożyć mąkę, cukier, sól oraz sodę. Wymieszać suche składniki.
- Następnie dodać jogurt i wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą robota.
- Z ciasta odrywać kawałki, formować w kuleczki i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Za pomocą noża zrobić lekkie nacięcia na bułeczkach.
- Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
- Po upieczeniu bułeczki studzić na kratce.