Imprezowe roladki szpinakowe

Roladki szpinakowe to bardzo szybka i smaczna przekąska ze szpinakiem. Do przygotowania roladek najlepiej użyć świeżego szpinaku, dzięki czemu rolada będzie miała ładny, intensywny, zielony kolor.

Rolada szpinakowa z dodatkiem szynki i sera to fajna przekąska, którą można przygotować na rodzinne imprezy, domowe przyjęcia i inne tego typu okazje. Są bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu i pięknie prezentują się na stole.

IMPREZOWE ROLADKI SZPINAKOWE – PRZEPIS

Składniki

  • 4 jajka rozmiar L
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 125 ml mleka
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 300 g serka kremowego typu Almette
  • kilka plastrów sera żółtego
  • kilka plastrów szynki

Wykonanie

  • Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać cukier, dodać żółtka jajek oraz liście szpinaku. Całość zblendować na gładką masę za pomocą blendera. Kolejno dosypać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
  • W osobnym naczyniu ubić białka z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka przełożyć do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać. 
  • Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć masę szpinakową i rozprowadzić do całej powierzchni blachy. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 minut, grzanie góra-dół.
  • Upieczone ciasto szpinakowe zdjąć z blachy i zwinąć razem z papierem w rulon. Odstawić do przestygnięcia.
  • Przestygnięte ciasto szpinakowe posmarować serkiem śmietankowym. Następnie ułożyć na nim plastry szynki oraz sera. Całość zwinąć w rulon, delikatnie dociskając. Podczas zwijania jednocześnie odrywać papier. 
  • Zwiniętą roladę owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około godzinę. Po upływie czasu pokroić na roladki o grubości około 2 cm. 
roladki ze szpinakiem
roladki szpinakowe
szpinakowe roladki z szynką i serem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!