Roladki szpinakowe to bardzo szybka i smaczna przekąska ze szpinakiem. Do przygotowania roladek najlepiej użyć świeżego szpinaku, dzięki czemu rolada będzie miała ładny, intensywny, zielony kolor.
Rolada szpinakowa z dodatkiem szynki i sera to fajna przekąska, którą można przygotować na rodzinne imprezy, domowe przyjęcia i inne tego typu okazje. Są bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu i pięknie prezentują się na stole.
IMPREZOWE ROLADKI SZPINAKOWE – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka rozmiar L
- 150 g świeżego szpinaku
- 125 ml mleka
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 300 g serka kremowego typu Almette
- kilka plastrów sera żółtego
- kilka plastrów szynki
Wykonanie
- Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać cukier, dodać żółtka jajek oraz liście szpinaku. Całość zblendować na gładką masę za pomocą blendera. Kolejno dosypać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
- W osobnym naczyniu ubić białka z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka przełożyć do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać.
- Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć masę szpinakową i rozprowadzić do całej powierzchni blachy. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 minut, grzanie góra-dół.
- Upieczone ciasto szpinakowe zdjąć z blachy i zwinąć razem z papierem w rulon. Odstawić do przestygnięcia.
- Przestygnięte ciasto szpinakowe posmarować serkiem śmietankowym. Następnie ułożyć na nim plastry szynki oraz sera. Całość zwinąć w rulon, delikatnie dociskając. Podczas zwijania jednocześnie odrywać papier.
- Zwiniętą roladę owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około godzinę. Po upływie czasu pokroić na roladki o grubości około 2 cm.