Jajka faszerowane to świetna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Najczęściej przygotowywane są na Święta Wielkanocne, których jednym z symboli są właśnie jajka. Takie jajka nadziewane można przygotować w bardzo wielu wersjach, dobierając farsz pod swoje gusta smakowe.
W tym wpisie przygotowałam dla Was pyszne jajka nadziewane farszem pieczarkowym. Do ich przygotowana potrzeba zaledwie kilku składników, takich jak pieczarki, cebulka, majonez no i oczywiście jajka. Smakują naprawdę rewelacyjnie i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Jak je zrobić? Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE NADZIENIEM PIECZARKOWYM
Składniki
- 5 jajek
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka i przekładamy do miseczki. Białka odkładamy na bok.
- Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na odrobinie masła. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Przestygnięte pieczarki z cebulką przekładamy do miski z żółtkami jajek. Dodajemy majonez, mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka. Całość posypujemy świeżym szczypiorkiem.