Kajmakowy puch

Kajmakowy puch to kolejny smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Można go przygotować z kilku prostych składników, które są ogólne dostępne. Tak przygotowane ciasto idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Możemy je przygotować na urodziny, imieniny, a nawet na święta.

Ciasto kajmakowy puch jest bardzo delikatne, puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWY PUCH

Składniki

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki przeźroczyste
  • 2 śnieżki – bita śmietana w proszku
  • 3 łyżki masy kajmakowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 500 ml gorącej wody

Wykonanie

  • Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.
  • Przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śnieżkę ubijamy z mlekiem za pomocą miksera. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo ser z wiaderka. Kolejno dodajemy również cukier puder oraz kajmak. Na samym końcu wlewamy przestygniętą galaretkę.
  • Przygotowaną masę rozprowadzamy na herbatnikach.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia.
  • Kiedy ciasto już odpowiednio stężeje, wierzch dekorujemy kakaem.
Kajmakowy puch przepis
ciasto kajmakowy puch

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!