Kajmakowy puch to kolejny smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Można go przygotować z kilku prostych składników, które są ogólne dostępne. Tak przygotowane ciasto idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Możemy je przygotować na urodziny, imieniny, a nawet na święta.
Ciasto kajmakowy puch jest bardzo delikatne, puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWY PUCH
Składniki
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 szklanka mleka
- 2 galaretki przeźroczyste
- 2 śnieżki – bita śmietana w proszku
- 3 łyżki masy kajmakowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g herbatników kakaowych
- 500 ml gorącej wody
Wykonanie
- Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.
- Przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia.
- Śnieżkę ubijamy z mlekiem za pomocą miksera. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo ser z wiaderka. Kolejno dodajemy również cukier puder oraz kajmak. Na samym końcu wlewamy przestygniętą galaretkę.
- Przygotowaną masę rozprowadzamy na herbatnikach.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia.
- Kiedy ciasto już odpowiednio stężeje, wierzch dekorujemy kakaem.
A to nie chodzi czasem o mleko skondensowane słodzone?