Keks klasyczny

Keks klasyczny to pyszny keks z dużą ilością bakalii. Idealny na święta Wielkanocne, jak i Bożego Narodzenia. Udekorowany białą polewą z białej czekolady oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy i cytryny. Pięknie pachnie, ładnie się prezentuje na stole i co najważniejsze jest pyszny!

Keks z tego przepisu wychodzi naprawdę rewelacyjny, a co najważniejsze jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

KEKS KLASYCZNY – PRZEPIS

Składniki

  • 5 jajek rozmiar L
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mieszanki keksowej lub ulubionych bakalii

Dodatkowo

  • 100 g białej polewy dekoracyjnej
  • garść kandyzowanej skórki z cytryny
  • garść kandyzowanej skórki z pomarańczy

Wykonanie

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, za pomocą miksera na jasną i puszystą masę.
  • Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na puszystą pianę. Przełożyć do utartych żółtek i delikatnie wymieszać.
  • Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać mieszankę keksową lub bakalie i wymieszać. Całość partiami dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
  • Masę przełożyć do keksówki 11×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut, do suchego patyczka.
  • Keks odstawić do przestygnięcia, a następnie udekorować polewą oraz skórką z pomarańczy i cytryny.
Keks klasyczny na święta
Keks klasyczny z bakaliami
Keks klasyczny przepis
Udostępnij!