
Kanapkowa pasta z cukinią i parmezanem to idealna propozycja na lekkie, zdrowe śniadanie czy kolację. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna smaku! Łączy w sobie delikatny smak cukinii, aromatyczny czosnek i por oraz nadający jej smaku parmezan.
Taka pasta kanapkowa świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek czy baza do przekąsek na imprezowy stół! Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
KANAPKOWA PASTA Z CUKINIĄ I PARMEZANEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 cukinia
- 1 mały por
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Wykonanie
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasolić i odstawić na kilkanaście minut.
- Pora pokroić w półkrążki.
- Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Przecisnąć przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Dodać pora i dusić przez kilka minut. Następnie dodać cukinię, wymieszać i razem podsmażyć.
- Dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę soli, pieprzu ostrej papryki. Wymieszać. i podsmażyć 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do miseczki, dodać parmezan i wymieszać.

