Kanapkowa pasta z cukinią i parmezanem

Kanapkowa pasta z cukinią i parmezanem to idealna propozycja na lekkie, zdrowe śniadanie czy kolację. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna smaku! Łączy w sobie delikatny smak cukinii, aromatyczny czosnek i por oraz nadający jej smaku parmezan. 

Taka pasta kanapkowa świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek czy baza do przekąsek na imprezowy stół! Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

KANAPKOWA PASTA Z CUKINIĄ I PARMEZANEM – PRZEPIS

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 mały por
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli

Wykonanie

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasolić i odstawić na kilkanaście minut.

  2. Pora pokroić w półkrążki.

  3. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Przecisnąć przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Dodać pora i dusić przez kilka minut. Następnie dodać cukinię, wymieszać i razem podsmażyć.

  4. Dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę soli, pieprzu ostrej papryki. Wymieszać. i podsmażyć 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do miseczki, dodać parmezan i wymieszać.
Kanapkowa pasta z cukinią i parmezanem przepis
Przepis na kanapkową pasta z cukinią i parmezanem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 567

Udostępnij!