Puszyste ciasto z kiwi

Puszyste ciasto z kiwi to propozycja na szybki i smaczny deser do filiżanki kawy lub herbaty. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i rewelacyjne w smaku.

Ciasto z kiwi to jedno z tych wypieków, które nie może się nie udać. Zawsze wychodzi i zawsze bardzo szybko znika ze stołu. Ciasto jest puszyste i delikatne, a kiwi dodaje nutkę kwaśnego smaku. Jeśli szukasz przepisu na proste i smaczne ciasto, z którym na pewno sobie poradzisz, nasze ciasto z kiwi sprawdzi się idealnie.

CIASTO Z KIWI PRZEPIS

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 220 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 3-4 kiwi
  • cukier puder

Przygotowanie

Składniki powinny być w temp. pokojowej.

  1. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jasną puszystą masę.

  2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i naprzemiennie wlewać olej oraz mleko.

  3. Na koniec dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i krótko miksować tylko do połączenia składników.

  4. Masę przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×35 cm.

  5. Owoce kiwi obrać i pokroić w plastry. Wyłożyć na ciasto.

  6. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

  7. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.
Puszyste ciasto z kiwi przepis
Przepis na ciasto z kiwi

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!