Kebab z blachy

Kebab z blachy to bardzo fajne danie, które z pewnością pokochacie zaraz po spróbowaniu. Łączy w sobie same najlepsze rzeczy. Przyprawiony filet z kurczaka, chrupiące frytki, ciągnący się ser i mnóstwo świeżych warzyw polanych sosem czosnkowym.

Domowy kebab z blachy to świetny pomysł na obiad, kolację, a także poczęstunek na domowej imprezie, kiedy odwiedzą nas znajomi. Przepis na kebaba z blachy jest bardzo prosty i robi się go naprawdę szybko. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!

KEBAB Z BLACHY – PRZEPIS

Składniki

  • 800 g fileta z kurczaka
  • 1 ogórek świeży
  • 3 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 cebule czerwone
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 300 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg frytek
  • ketchup

Sos czosnkowy

  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałązka koperku

Wykonanie

  • Kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, przyprawą gyros. Przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy na złoty kolor.
  • Przygotowujemy frytki, możemy zrobić domowe frytki lub użyć gotowych, wedle uznania. Wówczas smażymy je na tłuszczu, przygotowujemy we frytkownicy lub zapiekamy w piekarniku.
  • Na dno blaszki wykładamy gotowe frytki i rozkładamy na nich usmażonego kurczaka. Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekany przez 10 minut, do momentu, aż ser się ładnie roztopi.
  • W czasie zapiekania kroimy warzywa, cebulę w piórka, ogórka w półplasterki, pomidory w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • Sos: Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem.
  • Kiedy ser się roztopi, wyjmujemy blaszkę z piekarnika i całość polewamy ketchupem. Następnie wykładamy mix sałat, warzywa oraz kukurydzę. Wierzch polewamy sosem czosnkowy.
Kebab z blachy
Kebab z blachy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!