Keks klasyczny to pyszny keks z dużą ilością bakalii. Idealny na święta Wielkanocne, jak i Bożego Narodzenia. Udekorowany białą polewą z białej czekolady oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy i cytryny. Pięknie pachnie, ładnie się prezentuje na stole i co najważniejsze jest pyszny!
Keks z tego przepisu wychodzi naprawdę rewelacyjny, a co najważniejsze jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
KEKS KLASYCZNY – PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek rozmiar L
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mieszanki keksowej lub ulubionych bakalii
Dodatkowo
- 100 g białej polewy dekoracyjnej
- garść kandyzowanej skórki z cytryny
- garść kandyzowanej skórki z pomarańczy
Wykonanie
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, za pomocą miksera na jasną i puszystą masę.
- Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na puszystą pianę. Przełożyć do utartych żółtek i delikatnie wymieszać.
- Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać mieszankę keksową lub bakalie i wymieszać. Całość partiami dodawać do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
- Masę przełożyć do keksówki 11×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut, do suchego patyczka.
- Keks odstawić do przestygnięcia, a następnie udekorować polewą oraz skórką z pomarańczy i cytryny.