Ciasto czekoladowa fantazja

Czekoladowa fantazja to niesamowicie pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyci każde podniebienie. Wypiek składa się z czekoladowego biszkoptu przełożonego kremem śmietankowym, dżemem porzeczkowym oraz wkładką w postaci herbatnika. Całość polana polewą czekoladową, która dodatkowo wzbogaca smak ciasta. Przepis na to wyśmienite ciasto czekoladowe nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników, dlatego polecam każdemu przygotować ten pyszny smakołyk.

CIASTO CZEKOLADOWA FANTAZJA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek
  • 30 g kakao
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo

  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • ok. 16 herbatników kakaowych

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na puch. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, dodajemy żółtka.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
  • Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.

Krem

  • Śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem umieszczamy w naczyniu i ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania puszystego kremu.
  • Na 1 blat biszkopta wykładamy połowę masy śmietankowej, a na niej układamy warstwę herbatników. Kolejno rozprowadzamy dżem porzeczkowy i wykładamy pozostałą masę. Całość przykrywamy drugim blatem biszkopta.

Polewa

  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Polewą polewamy ciasto i całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Ciasto czekoladowa fantazja przepis
Przepis na ciasto czekoladowa fantazja

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.7 / 5. Oddanych głosów: 6

Udostępnij!