Ciasto czekoladowa fantazja

Czekoladowa fantazja to niesamowicie pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyci każde podniebienie. Wypiek składa się z czekoladowego biszkoptu przełożonego kremem śmietankowym, dżemem porzeczkowym oraz wkładką w postaci herbatnika. Całość polana polewą czekoladową, która dodatkowo wzbogaca smak ciasta. Przepis na to wyśmienite ciasto czekoladowe nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników, dlatego polecam każdemu przygotować ten pyszny smakołyk.

CIASTO CZEKOLADOWA FANTAZJA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek
  • 30 g kakao
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo

  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • ok. 16 herbatników kakaowych

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na puch. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, dodajemy żółtka.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
  • Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.

Krem

  • Śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem umieszczamy w naczyniu i ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania puszystego kremu.
  • Na 1 blat biszkopta wykładamy połowę masy śmietankowej, a na niej układamy warstwę herbatników. Kolejno rozprowadzamy dżem porzeczkowy i wykładamy pozostałą masę. Całość przykrywamy drugim blatem biszkopta.

Polewa

  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Polewą polewamy ciasto i całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Ciasto czekoladowa fantazja przepis
Przepis na ciasto czekoladowa fantazja
Udostępnij!