Kotlety z gotowanych jajek to miła odmiana dla standardowych i oklepanych kotletów z mięsem. Obtoczone w bułce tartej wyglądają jak tradycyjne kotlety mielone i smakują równie dobrze. Do tego są bardzo proste w wykonaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. Najlepiej smakują podawane z ziemniakami i ulubioną surówką.
Kotlety z jajek są aromatyczne i sycące. Doskonale sprawdzą się na obiad w gronie rodziny czy znajomych. Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu na kotlety jajeczne, których przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut!
PRZEPIS NA KOTLETY Z GOTOWANYCH JAJEK
Składniki
- 6 ugotowanych jajek na twardo
- 1 surowe jajko
- szklanka bułki tartej
- pęczek koperku
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
1. Ugotowane jajka obrać ze skorupek i rozgnieść widelcem.
2. Do jajek dodać 2 łyżki bułki tartej, 1 surowe jajko, posiekany koperek, sól, pieprz oraz szczyptę papryki słodkiej.
3. Odstawić do lodówki na 20 minut. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą się lepiej formować.
4. Na talerz wysypać resztę bułki tartej. Masę wyciągnąć z lodówki i formować lekko spłaszczone kulki.
5. Następnie obtoczyć je w bułce tartej.
6. Rozgrzać patelnię z olejem i smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.