Kurczak pieczony na ryżu, czyli szybkie i mało wymagające danie jednogarnkowe, które robi się praktycznie samo. Idealna propozycja na pyszny obiad dla rodziny.
Przygotowanie tego dania zajmuje mniej niż 15 minut. Potem pozostaje już tylko czas pieczenia i gotowe. Kurczak pieczony na ryżu zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Soczysty kurczak i aromatyczny, miękki ryż smakuje po prostu wyśmienicie. Jeśli poszukujecie przepisu na pyszne i łatwe danie obiadowe, to kurczak pieczony na ryżu będzie idealnym wyborem.
KURCZAK PIECZONY NA RYŻU – PRZEPIS
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 150 g ryżu
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
Zalewa:
- 500 ml wrzątku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem.
2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
3. Surowy ryż wsypać do naczynia żaroodpornego. Na niego wyłożyć cebulę, a następnie przyprawionego kurczaka.
4. 500 ml wrzącej wody wymieszać z ketchupem, papryką słodką, bazylią, miodem, solą oraz pieprzem.
5. Przygotowaną zalewą zalać składniki w naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 60 minut do momentu aż kurczak się zarumieni, a ryż wchłonie całą zalewę.
Polecam zamiast wody użyć mleka