Zapiekanka z bakłażanem i ziemniakami to świetny pomysł na rodzinny obiad. To doskonałe połączenie prostych składników w pyszne i sycące danie obiadowe. Przygotowanie zapiekanki z bakłażanem jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Składniki również są ogólnodostępne, więc jeśli macie ochotę na pyszny obiad z piekarnika, zapraszam do zapoznania się z przepisem.
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM I ZIEMNIAKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 15 cm bakłażana
- 1 cebula czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 5 ziemniaków
- 1 mała papryka czerwona
- 15 cm bakłażana
- 200 g tartej mozzarelli
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą gyros, solą i pieprzem. Przełożyć na rozgrzaną z odrobiną tłuszczu patelnię i podsmażyć.
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, przełożyć do garnka. Dodać odrobinę soli, zagotować. Od momentu zagotowania gotować jeszcze około 10 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, paprykę również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Bakłażana pokroić w półplasterki.
- Ketchup wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć ziemniaki, następnie sos, startą na tarce mozzarellę, cebulę, kurczaka, sos, ser, paprykę, kukurydzę, bakłażana. Wierzch zapiekanki udekorować serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut, do zarumienianie się sera.