Domowa pizza na dużą blachę

Najlepsza pizza na dużą blachę! Ta pyszna pizza familijna to idealny pomysł na przekąskę na rodzinne spotkanie, przyjęcie czy kolację. Pizza jest bardzo smaczna, ciasto wręcz idealne, a dodatki można zmieniać wedle własnych upodobań.

Domową pizzę zazwyczaj podaję z sosem czosnkowym domowej roboty i ketchupem. Jest naprawdę pyszna i bardzo łatwa do zrobienia. Mojej rodzince bardzo posmakowała, dlatego też ta domowa pizza gości w naszym domu bardzo często. Polecam i Wam wypróbować przepis, na pewno nie pożałujecie.

DOMOWA PIZZA NA DUŻĄ BLACHĘ – PRZEPIS

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Dodatki na pizzę

  • 300 g usmażonego w przyprawie kebab-gyros kurczaka1 cebula czerwona
  • 5 pieczarek
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 5 łyżek sosu pomidorowego
  • garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 5 pomidorków koktajlowych

Wykonanie

  • Drożdże instant rozpuścić w letniej wodzie i dostawić na kilka minut.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, oliwę oraz wymieszane w wodzie drożdże. Całość zagnieść na ciasto, uformować kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski, delikatnie rozwałkować i przełożyć na dużą blaszkę z piekarnika, wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia.
  • Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać tartą mozzarellą, posiekaną cebulą. Następnie wyłożyć pieczarki, paprykę, kurczaka, kukurydzę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 15 minut, grzanie z termoobiegiem. Gotową pizzę udekorować posiekaną kapustą pekińską i pomidorkami koktajlowymi.
Domowa pizza na dużą blachę przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!