Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Wypróbuj nasz przepis na kurczaka pod pieczarkowo-serową pierzynką! Danie jest banalne w przygotowaniu, ale niezwykle smaczne i sycące. Kurczaka w takiej formie można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszą.
PRZEPIS NA KURCZAKA POD PIERZYNKĄ
Składniki
- 500g piersi z kurczaka
- 200g pieczarek
- 150g żółtego sera
- 1 duża cebula
- majonez
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
Wykonanie
1. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, sól oraz pieprz. Wymieszać i podsmażyć do miękkości.
2. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i lekko rozbić. Obtoczyć dokładnie w przyprawie do kurczaka, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
3. Na mięso położyć pieczarki, posmarować warstwą majonezu i posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 30-40 minut.