Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to prawdziwa gratka dla smakoszy kuchni chińskiej. Bohaterem tego dania jest aromatyczny sos czosnkowy z miodem, który jest doskonałym połączeniem słodyczy miodu i ostrego czosnku. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne. Doskonale sprawdzi się na obiad, kolację a nawet posiłek do pracy. Jeśli szukasz smacznych, prostych oraz szybkich rozwiązań dla zapracowanych, to ten przepis na kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym jest dla Ciebie!
KURCZAK W SOSIE MIODO-CZOSNKOWYM PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- 1/2 szklanki wody
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć do zarumienienia.
2. Cebulę obrać, pokroić w piórka i wrzucić na patelnię z mięsem.
3. Czosnek drobno posiekać, dorzucić na patelnię. Chwile smażyć.
4. Następnie dodać miód oraz sos sojowy, wymieszać. Kolejno wlać wodę i całość ponownie wymieszać. Zmniejszyć moc palnika i dusić przez kilka minut.
5. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać na patelnię i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki.
6. Gotowe danie podawać z ugotowanym ryżem lub ziemniakami.