Filet z kurczaka zapiekany na ryżu to pyszne danie, które robi się praktycznie samo. Jedyne co musimy zrobić to wyłożyć wszystko do naczynia żaroodponego i zapiec.
Do przygotowania tego dania potrzebujemy zaledwie kilku prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. Kurczak pieczony na ryżu jest naprawdę przepyszny! Świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, ale także po odgrzaniu. Dlatego też można przygotować podwójną porcję i nie martwić się obiadem przez kilka dni.
KURCZAK ZAPIEKANY NA RYŻU – PRZEPIS
Składniki
- 200 g ryżu
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
Sos
- 500 ml wody
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek i chrząstek. Pokroić w kostkę, doprawić słodką papryką, solą, pieprzem.
- Na dno naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż.
- Cebulę pokroić w kostkę i ułożyć na ryżu.
- Przyprawionego kurczaka wyłożyć na cebulę.
- Do 500 ml zagotowanej wody dodać ketchup, paprykę słodką, zioła prowansalskie, cukier, sól oraz pieprz i wymieszać.
- Gorącą zalewę przelać do naczynia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-70 minut, do momentu, aż ryż pochłonie całą zalewę.