Kurczak zapiekany z ryżem

Filet z kurczaka zapiekany na ryżu to pyszne danie, które robi się praktycznie samo. Jedyne co musimy zrobić to wyłożyć wszystko do naczynia żaroodponego i zapiec. 

Do przygotowania tego dania potrzebujemy zaledwie kilku prostych składników, które większość z Was posiada w swojej kuchni. Kurczak pieczony na ryżu jest naprawdę przepyszny! Świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, ale także po odgrzaniu. Dlatego też można przygotować podwójną porcję i nie martwić się obiadem przez kilka dni. 

KURCZAK ZAPIEKANY NA RYŻU – PRZEPIS

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz

Sos

  • 500 ml wody
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek i chrząstek. Pokroić w kostkę, doprawić słodką papryką, solą, pieprzem.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż.
  • Cebulę pokroić w kostkę i ułożyć na ryżu.
  • Przyprawionego kurczaka wyłożyć na cebulę.
  • Do 500 ml zagotowanej wody dodać ketchup, paprykę słodką, zioła prowansalskie, cukier, sól oraz pieprz i wymieszać.
  • Gorącą zalewę przelać do naczynia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-70 minut, do momentu, aż ryż pochłonie całą zalewę.
Filet z kurczaka zapiekany z ryżem
Kurczak zapiekany na ryżu
Kurczak pieczony z ryżem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!