Szukasz pomysłu na pyszną sałatkę do obiadu? Mamy dla Ciebie idealny przepis! Nasza sałatka z sałaty masłowej jest bardzo prosta w przygotowaniu i będzie doskonałym dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs. Sałatka jest lekka, świeża i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Łączy w sobie wiele smaków, a przy tym nadal jest delikatna i nie dominuje smakiem nad daniem głównym.
LEKKA SAŁATKA DO OBIADU PRZEPIS
Składniki
- 1 główka sałaty masłowej
- 15 pomidorków koktajlowych
- 3 ogórki gruntowe
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Sałatę masłową porwać na mniejsze kawałki.
2. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
3. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
4. Szczypiorek drobno posiekać.
5. Śmietanę wymieszać z jogurtem, cukrem, sokiem z cytryny, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
6. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać.