Leśny mech czyli zielone ciasto szpinakowe przekładane kremem mascarpone, udekorowane żurawiną to propozycja idealna na każdą okazję. Ciasto świetnie wygląda i tak też smakuje. Do tego jest proste w przygotowaniu i składa się z łatwo dostępnych składników.
Ciasto leśny mech będzie idealną opcją na świąteczny stół lub przyjęcie rodzinne. Gwarantuję, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka!
LEŚNY MECH Z ŻURAWINĄ – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt szpinakowy
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 300 ml oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku
Dodatkowo
- szklanka suszonej żurawiny
Przygotowanie
1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Rozdrobnić blenderem na papkę.
2. Jajka z dodatkiem cukru ubić na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo wlewać olej.
3. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
4. Na sam koniec dodać rozdrobiony szpinak. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Przygotowaną masę przelać na blaszkę o wymiarach 24×35 wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczone ciasto odstawić do przestygnięcia.
6. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
7. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę.
8. Z przestygniętego ciasta ściąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Na ciasto wyłożyć masę, a następnie obsypać pokruszoną częścią ciasta. Na koniec posypać suszoną żurawiną.
9. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, by masa stężała. Smacznego!