Przepis na pyszny sernik, który można przygotować w bardzo krótkim czasie z dodatkiem ulubionych owoców. Sernik z truskawkami smakuje rewelacyjnie! Jest bardzo delikatny, lekki i aromatyczny. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest niedoopisania.

Sernik z truskawkami to bardzo łatwy i smaczny deser, który z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Nawet mały kawałeczek z pewnością umili Wam dzień.

PRZEPIS NA SERNIK Z TRUSKAWKAMI

Blacha 24×24 cm

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka President 
  • ½ szklanki cukru
  • budyń waniliowy – sam proszek 
  • 2 łyżki skrobi lub zwykłej mąki 
  • 5 jajek 

Dodatkowo

  • ok. 200 g mrożonych truskawek 
  • łyżka kaszy mannej
  • łyżka mąki 
  • 2 łyżki cukru 

Wykonanie

  1. Truskawki rozmrozić, odlać wodę, która powstała. Można je położyć na chwilkę na ręcznik papierowy by oddały nadmiar wody. Dodać cukier, mąkę, kaszę i wymieszać. Dzięki temu truskawki nie puszczą soku do sernika.

     
  2. Białka ubić na puszystą pianę. Do białek stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Dodać żółtka jaj, budyń, skrobię, ser i delikatnie wymieszać. 

  3. Formę wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto na sernik przelać do formy. Na ciasto ułożyć truskawki. 

  4. Piec 20 minut w 160 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec  przez 55 minut. Po pieczeniu lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do ostygnięcia. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!